Beer | pandamacak

Have you ever wanted to make beer at home? Home brewing for the first time? We’ve decided to start the new year with a three part guide that takes you through your first batch of beer including the equipment needed, how to brew the beer and how to ferment, bottle and age it.
I’ll also mention briefly that BeerEasy has put together a nice online video series that many starting brewers will find useful. We’re offering their series for a limited time through our site.
Brewing is a great hobby. In these difficult economic times, many people are turning to hobbies that can be done inexpensively at home in a reasonable amount of time. Brewing fits this bill, as it does not require a huge investment in capital or time, and is a great hobby to enjoy with friends.

Moja druga polovica i ja smo krenuli raditi pivu doma. Dečko mi se jako zagrijao za to, pa se i ja ujedno veselim 🙂 sad treba flaširati. Pa se javim kako je uspjelo 🙂 IIIII uspjelo nam je sve 😀 Piva je odlična  .) :*
Povijest piva je stara skoro kao i povijest civilizacije. Najraniji dokazi o proizvodnji piva datiraju iz četvrtog tisućljeća prije Krista, i upućuju na Sumerane – izumitelje pisma, kotača i niza poljoprivrednih alatki. Napitak koji se spominje čak i u Epu o Gilgamešu, dolazi od drevnih Egipčana, gdje je proglašen božanskim pićem. Receptura se stoljećima prenosila s koljena na koljeno i u današnje vrijeme pojavljuje se u najrazličitijim varijantama – bockbie ( tzv. jarac pivo ) , pilsner, lager, kolsch, ale, flaširano pivo, točeno, u plastičnoj boci, na stolu, u parku, nakon radnog vremena ali i za vrijeme posla! Po konzumaciji piva, Bugarska zauzima 22. mjesto u svijetu, ispred Francuske, Rusije, Brazila i Japana. Ljubav Bugara prema pivu nije slučajna i nije vezana uz suvremenu subkulturu. Babilonci, Asirci i Sumerani su poznavali više od 70 raznih vrsta piva, u drevnoj Indiji taj napitak su nazvali ” džavara ”, a u Kini se pripremao, naravno, od riže. Za Frigijce koji su smatrani starim tračanskim plemenom ( oko 1200. god. p.n.e. sele u Malu Aziju) zna se da su taj napitak pripremali od ječma, prosa i raznih biljaka, čime su stvorili neponovljivo dobar okus. Baš se Tračani, koji su naselili dio teritorija današnje Bugarske, smatraju prvim ” europskim ” proizvođačima piva. Prema povjesničaru Helaniku, još u 5. st. p.n.e. , Tračani su konzumirali pivo od raži. ” Sabaznij ” , tračanski Dioniz, bio je štovan kao ” Bog piva ” . Pivo su nazivali ” brutos ” ili ” britos ” .
Nije slučajno da se u Trakijskoj nizini nalaze jedni od najboljih bugarskih suvremenih proizvođača piva. Tradicija pravljenja piva predala se i Grcima, koji su, prema Aristotelu, ispijali ogromne količine piva. Platon je izjavio slijedeće : ” Mudrac je onaj koji je izmislio pivo ” . Po uzoru na Grke, i Rimljani su ga počeli proizvoditi. Oni su ga pak nazivali ” cerevisia ” , a naziv potječe od riječi Ceres / Cerera – rimska božica agrikulture, žitarica, žetve i majčinske ljubavi, i lat. vis – sila, snaga. Zanimljivo je da, dok većina slavenskih naroda koristi riječ ” pivo ”, u Bugarskoj se govori ” bira ”, a taj naziv vuče korijen od lat. bibere – piti.
Poznavanje ovog božanstvenog napitka Slaveni vjerojatno mogu zahvaliti Tračanima. Riječi ” olovina ” , ” ol ” označavaju drevno piće slično pivi, koje su poznavali Slaveni. Ti se nazivi i u današnje vrijeme mogu pronaći u nekim djelovima Bugarske, Rusije i Slovenije ! Smatra se da su Slaveni prvi Europljani koji su uveli tradiciju pravljenja piva dodavanjem hmelja. Prema mnogima, upravo tako započinje povijest piva, kao takvog kakvog danas poznajemo i konzumiramo.
Međutim, do 19. st. pivo se u Bugarskoj proizvodilo u domaćinstvu i dosta se razlikovalo od suvremenih poimanja ove široko rasprostranjene tekućine u staklenim bocama. Jiří Prošek smatra da se proizvodnja piva u Bugarskoj prvenstveno treba povezati s imenom Francoasa Ducorpa koji je osnovao 1. tvornicu piva u toj zemlji. Nju su otkupili Jiří i Bogdan Prošek, koji su također poznati i po izgradnji Lavovog i Orlovog mosta u Sofiji, kao i po sudjelovanju u izgradnji zgrade bugarskog parlamenta, sofijskog glavnog kolodvora i pristaništa u Varni.1884. godine osnovali su pivovaru ” Prošek ”, najveću sofijsku pivovaru u to vrijeme. Ona je imala i vlastitu proizvodnju leda jer su braća Prošek mislili da kvaliteta leda utječe i na kvalitetu piva. U neposrednoj blizini pivovare otvorili su i pivnicu. 1881. godine, troje perspektivnih švicaraca u Plovdivu je osnovalo pivovaru ” Kamenica ” . Slijedeće godine, u Šumenu je češki majstor pivar Franz Milde, zajedno sa nekoliko inicijativnih građana Šumena, osnovao ” Bugarsko pivovarsko društvo ”, kao i tvornicu za proizvodnju piva. Nakon toga pivovare se otvaraju u nizu drugih gradova- Staroj Zagori, Ruse- u, Varni, a zanimljiva je činjenica da ih otvaraju uglavnom stranci. Potražnja za pivom brzo raste i pivovare otavraju vrata jedna za drugom. Tako je danas pivo postalo jedan od najdražih napitaka u Bugara. Iako masovna proizvodnja piva u Bugarskoj ima kratku povijest, ne smiju se zaboraviti tradicije koje postoje u ovoj zemlji još prije nego što je ona postala državom. Naša cijela ekipa se složila da je pivo božanstveno piće, a njenu povijest i tradiciju Bugari prenose s koljena na koljeno, tako da ona nikada neće izgubiti svoju magiju i čudesan okus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *